CCTV, Peking, 25. aprila (poročevalec Zhang Shengpo) v kliniki je mati Li Ting dvignila hčerine rokave in na obeh rokah razkrila več kot ducat nož.Dan pred zdravnikom je Li Ting skoraj skočil iz 15. nadstropja in družina se je prestrašila.

Li Ting je bila stara komaj 12 let, obraz je bil čeden in na vratu je nosila rdečo ogrlico.Njena starost je tista, ki ljubi lepoto in skrbi za njeno podobo.Med posvetovanjem je Li Ting spustil glavo na pol poti in ni rekel niti besede, ampak je občasno stopil na matere noge.Družina upa, da jo bo zdravnik čim prej dogovoril, da bo hospitalizirana.

Qi Junhui je zdravnik otrok otrok otrok otrok otrok v Pekingu.Pred tednom dni jo je mama prvič vzela in hčerki rekla, naj ostane doma od junija lani.

“Depresija”, to je predhodna diagnoza Qi Junhui do linga.Zadnjič je predlagala, da je bila ling hospitalizirana, vendar se njena mati ni strinjala.Tokrat se je zamisel Li Tinga o skoku iz stavbe premislila.

Qi Junhui se je takoj obrnil na svoje kolege, da so se dogovorili za bolnišnično številko za nagajanje.V splošnem oddelku bolnišnice Pingfeng je več kot 80 postelj.

Maja 2021 je bilo v reviji otroške psihologije in psihiatrije objavljeno prvo poročilo o razširjenosti duševnih motenj pri kitajskih otrocih in mladostnikih.Pretok je bil sprožen konec leta 2012, približno 74.000 otrok in mladostnikov v petih provincah (mestih) Pekinga, Liaoning, Jiangsu, Hunan in Sichuan pa je bilo izbranih kot vzorce.

Rezultati ankete kažejo, da je med študenti 6-16 skupna razširjenost duševnih motenj otrok in mladostnikov 17,5 %, od katerih ovire depresije predstavljajo 3,2 %, anksiozne motnje pa 4,7 %.

Zheng Yi, glavni strokovnjak in glavni doktor otroške psihiatrije in šef Capital Medical University, je Zheng Yi vodil k izvajanju tega toka.”Glede na število kitajskih študentov na Kitajskem je ta številka že zelo velika, predmeti, izbrani, ko takrat tečejo bo še bolj “je rekel Zheng Yi.

Po njegovem mnenju so težave z duševnim zdravjem otrok postale resne javne zdravstvene težave in ga lahko rešijo zdravniki.

Mladost: “V tvojih mislih je le žalosten občutek”

Ko bo Li Ting hospitaliziran, je Chen Rui živel tukaj 18 dni.

Sedela je na galaksijskem stolu in rekla, da želi ozdraviti bolezen, vendar je ni hotela ozdraviti.”Večina moje bolezni je posledica družinskih razlogov,” je dejala.

Chen Rui je sedela na stolu v galaksiji in dejala, da želi ozdraviti bolezen, vendar je ni hotela zelo ozdraviti.

14 -let -CHEN RUI je iz Pekinga.Materina izobrazba je bila stroga.

Okolje v njenem domu se je počutilo depresivno.Chen Rui je menil, da je v tretjem ali četrtem razredu začela imeti psihološke težave.Takrat je uspela prehoditi vrh razreda, toda mati bi jo prestrašila, če bi uporabila “slabe osnovne šole, ne bi bilo srednje šole”.”Misli, da sem stabilna v prvem razredu in mislim, da je to nemogoče, ampak resnično upa.”

Potem ko je bila varovalka napredovana v srednjo šolo, so se njeni prijatelji več let lomili z njo.Nekateri sošolci so vzeli to trače in njen odnos s sošolci je postal nervozen, tako da se je želela “izogniti tem študentom”.Kasneje so njene čustvene težave postale vedno bolj resne, včasih razdražljive in včasih so se nenadoma počutili žalostne.

Njeno telo se je začelo zdelo nenormalno: včasih so bili možgani kaotični in niso mogli slišati zunanjega glasu;Ko pogosto bruha in pogosto, je morala vsaka postajališče podzemne železnice izstopiti iz avtomobila, da bi bruhala.Pozneje je izvedela, da so to fizični simptomi v stanju depresije.

Akademska uspešnost seveda upada.Težko se je osredotočiti na poslušanje razreda, ona lahko razume besede na tabli, vendar ne more razumeti, o čem govori učiteljica.Spomin je postal tudi slab.Tudi misli o streli so začele utripati.Upala je tudi, da bo nekdo nenadoma dal nož na ulici.

Mami je rekla, da se boji depresije.Toda njena mati v to ni verjela, saj je v učbeniku srednje šole primerjala vsebino “uspešnosti mladostništva” in mislila, da je ravno v skladu.Šele ko je z nožem odrezala zapestje in z glavo udarila v steno in jo udarila.

“Zakaj to počnejo otroci?”On je glavni zdravnik otroškega psihiatričnega oddelka za bolnišnico in pogosto po nekaj inšpekcijskih pregledih.

Navijač je predstavil, da so motnje depresije objektivna bolezen, tako kot se bodo ljudje zlomili, ne toliko staršev, ki mislijo: otroci postanejo neumni, poslušni, leni ali mladostniški upor.

Dejala je, da bo imel mladostniški upor v resnici čustvene težave in opozicijske kršitve, vendar so v sprejemljivem območju in ne bodo samopoškodovani, samomor, izguba družbenih in šolskih družbenih funkcij.Glede na rezultate epidemioloških raziskav je razširjenost motenj depresije pri otrocih in mladostnikih skoraj enakovredna odraslim, kar je mednarodno soglasje.

Qi Junhui je dejal, da je za najstnike 12 let star povod.V tej starosti se soočajo s pritiskom zgodnjega testa. S temi pritiski imate morda psihološko psihologijo.Poleg tega je fiziološko govorjenje tudi starost 12 let. spoprijeti z različnimi težavami v življenju.

Starši: “Kako lahko otroci zbolijo?”

Glava Zhang Ye se je rahlo tresel.

Potem ko je bila hči Zhao Yue bolna, je bila pod pritiskom.Konec lanskega leta je čutila, da ni v redu in je vedno želela jokati.

Marca letos je bil Zhao Yue v preteklem letu hospitaliziran že tretjič.Ko so jo prvič hospitalizirali, je pravkar končala 14. rojstni dan.Pri 36 letih je Zhang Ye postala mati.

“Otroka čutim veliko druženja. Oče in vedno sva bila čim več, da bi jo spremljala. Preden je bil otrok bolan, nikoli nisem čutila, da čuti svoje občutke, in je ni obravnavala v materialu in duhovno. “Zhang Ye je rekel, toda potem, ko je bila hči zbolela, je čutila, da je postala” videz. “

Zhao Yue se je zelo dobro naučil.Zhang Ye se je spomnil, da se je Xiaoyuejeva samozavest postopoma povečevala, toda ona in njen ljubimec ni bila pozoren na spremembe otroka v času in še vedno je imela več “nadzora” in “omejitve”.”Je predvsem na elektronskih izdelkih. Metoda ni prava in nesramna.”

Med poletnimi počitnicami so se čustva Zhao Yue začela bistveno nizka.Zhang Ye je čutil, da nima prav, zato je odpeljal otroka, da bi videl psihologa.

V lokalnem centru za psihološko svetovanje, ki ga je določil lokalna psihiatrična bolnišnica, je svetovalec dejal, da je Zhao Yue le normalno mladostniško vprašanje in to ni bilo veliko.Čutila je, da je bila, ker gre za težavo z puberteto, počasi prilagojena, zato naj hči opravi psihološko svetovanje, vendar je bilo ugotovljeno, da je neuporabna.Kasneje je Zhao Yue dejal, da ne more odkrito govoriti s tujcem.

V drugem razredu srednje šole je Zhao Yue začel postajati razdražljiv, njegovo učno zanimanje se je zmanjševalo, njegova pozornost in spomin sta se močno zavrnila, nespečnost in na glavo.

“Če pogledamo nazaj, je bila v tistem času bolna.”Vendar sta bila s hčerko takrat zelo zaskrbljena in sta bila bolj zgrožena nad hospitalizacijo.Priznala je, da Zhao Yue od zdaj naprej ni imel pogojev za odvajanje takrat.

Na dvorišču Pediatrics in Hostal District v bolnišnici in bolnišnici so tam postavljene otroške igre in zabave (anketiranci anketirancev CCTV)

Chen Xu in Zhang Ye, glavna zdravnika otroškega psihiatričnega oddelka za bolnišnico Daeding, sta že stara znanca.Spomnila se je, da je imel Zhang Ye, tako kot mnogi starši, veliko nesporazumov o sami bolezni in otrokovem stanju in se ni prepiral z zdravnikom.

Zhang Ye je priznal, da sprva niti ona in njen ljubimec nista sprejela: “Kako lahko otroci zbolijo?”

Nekoč so sebe krivili in začutili, da so med rastjo otrokovega rasti naredili veliko napak in celo čutili, da so pokvarili otroka.”Ko zagledate druge otroke, ki srečno študirajo, ne glede na to, kaj študira, vsaj zdravo. Toda videti njegov otrok se vedno počuti preveč krivega, naj bo to fizično ali duševno.”

“Starši se morajo naučiti sprejemati svoje otroke. Samo s sprejemanjem svojih otrok in prvim spreminjanjem se bo otrok spremenil, namesto da bi videl otroka, preprosto pustite, da se otrok spremeni,” je dejala.

Staršem iz “sprejemanja otrok” ni enostavno dovoliti, da se “spreminjajo”.Wang Gang, dekan bolnišnice za anding in direktor centra za terapijo depresije, je v intervjuju za medije omenil, da imajo nekateri starši čudno psihologijo, kot da se bolezen ne zgodi, vendar je zdravnik “razdelil” Brez bolezni.Nekateri starši so prišli k njemu, da bi zdravili svoje otroke, vendar so upali, da bo izjavil, da otrok ni bolan, zato so lahko otroku povedali, da so strokovnjaki rekli, da niste bolni. .Bistvo te miselnosti je, da so starši zaskrbljeni, da imajo njihovi otroci diagnosticirane duševne bolezni, in so zaskočeni na klobuku.

“Zdaj je še en problem. Starski občutek je veliko težji od otrok.” je bil pripravljen sodelovati z zdravnikom na zdravljenje.Druga kategorija je, da “potegnejo zadnje noge”. … “Skratka, poskusite najti različne razlage, da bi dokazali, da otrok ni bolan.

On oboževalec je diagnosticiral par matere in hčerke, trinajsto deklico, ki je bila diagnosticirana z depresijo.Preden je bila diagnosticirana, je bila v drugih celovitih bolnišnicah vsaj dve leti. šola.

Po učenju diagnoze je bila mati popolnoma nesprejemljiva in hud odziv je presenetil, da je oboževal.”Redko vidim starše, ki so se odzvali na tako močan odziv.”

Pozneje nikoli več ni videla matere in hčerke.

Zdravnik: “Demokracija je pogosto začetek zdravljenja”

“Vsak mesec ima ducat otrok na pediatrični oddelki ducat otrok in so jih starši vnaprej odpustili iz bolnišnice, ko niso bili odpuščeni. Ni nekaj staršev, ki so spremenili odmerke in se ne odpuščajo glede na zdravnikovo vrstni red.

Qi Junhui se ni ukvarjal s takšnimi starši.Spominja se, da je otrok “stari bolnik” v njihovem oddelku, vendar je tega otroka videla le enkrat, nato pa je njen dedek prišel pred predpisovanje medicine.Uganila je, da bi moral biti starec višji intelektualec, saj je vsakič, ko je prinesel veliko informacij, da bi ji vodil, kako uporabljati zdravilo.

“Takoj, ko sem prosil za otroka, je rekel, da je otrok zaposlen v šoli. Ni te pustil govoriti, samo rekel je njegovo sodbo in nato dovolil, da priznate, da je bila njegova sodba pravi.”

Kot zdravnica mora večkrat poudariti s starši, da je diagnoza obraza psihiatrije nenadomestljiva in mora otroku pripeljati.Navijač je dejal, da so vse bolezni psihiatrične klinične diagnoze, kar pomeni, da je natančnost diagnoze bolj odvisna od izkušenj in strokovnosti zdravnikov.

29. marec je dan otvoritve starševskih staršev pediatrične bolnišnice bolnišnice Daeding.Istega dne lahko starši obiščejo svoje otroke in obiščejo oddelek, najpomembnejši del pa je simpozij.

Na starševskem simpoziju je Shi Daoming delil izobraževalni koncept s starši (Zhang Shengpo/Photo)

Na ta dan je prišla mati Chen Rui.Na simpoziju je povedala eno stvar, da se je njena hči nenadoma zrušila, ker ni kupila koncertne vozovnice.Po govoru je predlagala zmedo mnogih staršev: Kako se lahko starši s svojimi otroki ujemajo po tem, ko je otrok bolan in kako se lahko drži načel izobraževanja pred njihovimi otroki?

Psihoterapevt, gospod Tian, ​​je dal zgled.”Ko so bili zadovoljni, sem bil omamljen. Moja prošnja je bila očitno napačna. Zakaj so obljubili, ali niso imeli možganov? Naredili sem nekaj narobe, rekli so tudi, da imam prav, nimajo osnovne pravice oz Napačen pogled je, da je otrok rekel, v resnici ve, zakaj, ker družina misli, da je bolna.

田老师想通过这个案例告诉家长,由于年龄原因,孩子有时会产生“疾病获益”的心理,这同时也在考验家长的养育智慧。家长应该在“生命安全第一,伤害最小化”的原则下,守住基本底线。

施道明是一名中级心理治疗师,也是这场座谈会的主持人。他建议,家长在面对孩子时要保持基本的是非判断。比如,什么事该做,什么事不该做,什么东西能买,超出多少钱后,就不能买。

“要把这些底线传达给孩子,在保证他生命安全的前提下,坚守底线,而且全家要就这个底线达成一致,不然就是无效的。”施道明说,可能每个家长都想要一个固定答案,但其实没有,因为每个家庭的情况都不一样,孩子的病情也在不断变化,家长要在跟孩子的互动中像跷跷板一样达到一个动态平衡。

多位医生表示,某种程度上,包括抑郁障碍在内的精神障碍类疾病是一种慢性病,就像糖尿病、高血压一样,患者除了长期服药外,还要改善生活方式,调整心态,因此,家庭的照护至关重要。

“出院并不代表治疗的结束,可能只是开始 。孩子出院后,一个家庭还有很漫长的路要走。”这是施道明常和家长说的一句话。

陈旭说,家长需要正视抑郁障碍这种疾病,既不要轻视,也无需恐慌。不能轻视,那是因为50%以上的精神疾病首次发病是在青少年时期,无需恐慌,那是因为在这个时期,往往处在疾病发生的早期阶段,早期识别和规范干预能够预防疾病发生和慢性化,只要通过充分治疗,保证病情稳定的情况下,所有孩子都有很大希望恢复到健康状态。

专家:家长认知存在不足和偏差

陈旭毕业后,便一直在儿科工作。这十几年来,她见证了儿科情绪障碍患者数量变化的过程。她记得,2007年前后,儿科月门诊量最多300人左右,年门诊量不到1万人,20张病床就够用了。

“那时儿科患者两极分化,一部分是多动症、抽动症等神经发育障碍患者,门诊就能处理。另一部分则是重症患者,比如精神分裂症。”陈旭介绍,2018年,安定医院儿科的年门诊量已达六七万人次,病床从20张增加到57张,一周之内就收满了,此后,再也没有不满床的情况。从那一年开始,安定医院儿科患者开始激增,去年门诊量已达10万人次,病床也增加到了80张,依旧是一床难求。

“增加的这些病人里,虽然有部分发育问题的孩子,但50%以上是情绪问题的孩子,包括抑郁、焦虑、双相情感障碍、童年情绪障碍等疾病。”她说。

徐涛是北京某区级医院的成人精神科医生,今年他到安定医院儿科病房进修。这几年,找他咨询儿童青少年心理问题的亲戚朋友越来越多,受限于专业知识,他无法回答很多问题。然而,问的人多了,他开始好奇,为什么有情绪问题的孩子越来越多?

多名儿童精神科医生表示,在医学界,抑郁障碍的病因至今无法明确,但可以确定的是,这是一种跟生物学因素、社会心理因素、环境因素高度相关的精神疾病。生物学因素更多跟遗传因素有关,非人力可控,理论上并不会成为一个社会中儿童青少年抑郁患者激增的主要因素。

郑毅表示,儿童青少年心理健康问题,最大的原因还是家庭关系出了问题。世界卫生组织曾做过一项调查,家庭因素对人心理健康的影响占70%,而生物学因素、遗传因素影响只占15%-25%。

何凡的感受是,近年来,总体上,跟遗传因素关联高的疾病,患病人数没有明显增加,但跟社会心理、家庭环境关联高的疾病,人数则在显著增长。“这些年,情绪问题的孩子明显多了,其中焦虑、抑郁情绪问题又比较突出。”

有家长曾告诉郑毅,自己看到孩子玩儿心理就发慌,因为别人都在学习。

施道明认为,一些家长之所以对孩子有那么高的要求,是因为他们在社会上感受到了很多竞争压力,这些压力自然而然就会传递给孩子。

安定医院儿科病房,一位女生的床上摆放着课本、玩具、课外书(央广网发 张胜坡/摄)

“随着社会发展,学校对孩子的包容度也越来越小。‘课间十分钟不自由’现象、频繁叫家长、开家长会,还有课业负担就不必说了……这些都会增加孩子的压力,而压力对人的影响是倒U字型的,适当压力对孩子的心理发展有促进作用,但压力过大就会起反作用,这种压力在他们这个心理年龄又无法解决,就可能会导致各种情绪问题和行为问题。”何凡说。

流调显示,儿童青少年的精神障碍总患病率是17.5%,但实际上得到合适诊断治疗的青少年只有不到20%。

“这是个大问题,为什么有这么多孩子没有得到诊治?”郑毅说,最重要的一个原因还在于家长,一是认识不够,二是认识有偏差,因为社会上对精神类疾病还存在严重的歧视和病耻感问题。

何凡的观察是,跟孩子的心理健康比起来,很多家长更重视孩子的功能,只要能上学,学习好,一切都好。只有当孩子无法上学时,才会真正关注孩子的心理问题。其实,一个孩子从出现抑郁症状到不能上学已经过了很长时间,这是延误儿童青少年早期识别和诊断的主要原因。

Medicinsko in učno sodelovanje je pomemben del preprečevanja in zdravljenja

Zheng Yi dela na tem področju že 40 let.Spomnil se je, da je bil v osemdesetih in devetdesetih letih otroški psihiater sveže cenjen, dohodek pa ni bil tako dober kot veliko oddelkov.Tudi v medicinskem sistemu obstaja veliko kognitivnih nesporazumov o otrokovi duševni bolezni.Slišal je vodjo medicinskega sistema in rekel: “Ali imajo otroci še vedno duševne bolezni?”

Chen Xu je dejal, da so v zadnjih letih številne pokrajinske duhovne bolnišnice začele dodajati tudi pediatrijo za povečanje postelje. v lokalni občinski bolnišnici na jugozahodu.

Zheng Yi je dejal, da so nekatere bolnišnice odprle otroško psihiatrično oddelek, vendar ni zdravnikov, toliko prejšnjih otroških in odraslih psihiatorjev, ki se prenašajo na postponestratne ambulante in verjetno ne bodo imeli dovolj profesionalizma.Ko je pred kratkim raziskal center za samotno zdravljenje, je ugotovil, da sta dva otroka napačno diagnosticirana kot avtizem.

Glede na članek profesorja Wu Jinlana, pediatričnega oddelka prve pridružene bolnišnice na Kitajskem Univerzi za znanost in tehnologijo leta 2019, v članku “Liuye Knife · Psihiatrija” v letu 2019 je kitajske otroške psihiatre, število otroških psihiatrov v državi je manj kot 500, porazdelitev pa je izjemno neuravnotežena bistvoŠtevilni zdravniki so povedali, da je bilo v tem letu le veliko ocen, vendar je težko oceniti natančne številke zdaj, predvsem zato, ker Kitajska še ni ustanovila neodvisnega sistema otroške psihiatrske prakse.Tudi tako kot Zheng Yi in on oboževalec, je tudi njuno potrdilo o kvalifikaciji zdravnika napisal samo “psihiater”.

“Brez standardov bo to povzročilo zmedo.”

Qi Junhui je o načrtu zdravljenja razpravljal s kolegi (Zhang Shengpo/Photo)

Po mnenju Zheng Yi sta tako kot številne bolezni zgodnji sito in zgodnje zdravljenje ključ do preprečevanja in zdravljenja, otrokove duševne bolezni pa ni izjema.Med njimi bi morala biti sinergija medicinskega izobraževanja zelo pomemben del procesa preprečevanja in nadzora.

To se odraža v številnih politikah in predpisih, ki so jih država oblikovala v preteklih letih.Na primer, v letu 2019 je 12 oddelkov skupaj izdalo “Dejanje zdravega Kitajskega -načrta za otroke in mladostniško psihološko zdravje (2019–2022)” Institucije in drugi modeli povezanih psiholoških zdravstvenih služb; revidirani in izvajanje manjšega zakona o zaščiti jasno določa, da upravni oddelek za izobraževanje krepi psihološko zdravstveno izobraževanje mladoletnikov in vzpostavi psihološka vprašanja mladoletnikov. Leta 2023 je 17 oddelkov, vključno z ministrstvom za izobraževanje in drugimi sedemnajstimi oddelki ERA nove dobe “je” zdravstvena vzgoja, spremljanje, spremljanje zgodnjega opozorila, svetovalne storitve in odstranjevanje intervencij o “štiri -enem” delovnega sistema za duševno zdravje študentov je bolj dober in psihološki zdravstveni del študentov ” Psihološko zdravje v sodelovanju med šolami, družinami, družbo in sorodnimi oddelki je bolj popolno.

Če bolnišnice, šole, družine in družba sodelujejo v procesu depresije otrok in mladostnikov, je tudi Zheng Yi.Na azijskem forumu za izobraževanje je nekoč opozoril na nujnost izboljšanja “sistema duševnega zdravja”, ki omogoča šolske psihološke platforme, platforme za psihološke storitve v skupnosti, manjše svetovalne centre za psihološko zdravstveno rast, agencije za socialno psihološko zdravstveno službo in otroške strokovnjake, strokovnjake Bolnišnica je sodelovala, usklajevala podporo in zgradila močno garancijsko mrežo.

“V resnici lahko bolnišnica igra dobro vlogo pri prebadanju igle.”

Zheng Yi priznava, da je bil v preteklosti v zadnjih letih zelo priljubljen. otrok in mladostnikov je še vedno poenostavljen.

“Dokument je izdan, šola pa mora biti pozoren. Toda nekateri voditelji šole v resnici ne sprejemajo psihiatrov iz srca. Na površini jih pogosto spoštujejo, vendar sta njihova diskriminacija in strah pred samo duševno boleznijo še vedno vkoreninjena. Metoda.

Otroški psihiater je dejal, da z vidika javnega zdravja želijo narediti veliko stvari, a pogosto, kolikor bolj želijo, več frustracije.”Želimo opraviti nekaj zgodnjega presejanja, premestiti te visoko ogrožene otroke in posredovati vnaprej, s čimer se zmanjšajo pojav in razvoj bolezni, vendar šola ne želi sodelovati z nami. Bodite pozorni na duševno zdravje otrok in mladostniki, vendar je na določeni ravni izvajanja veliko težav.

Po njegovem mnenju je le malo direktorjev šol pripravljenih dovoliti zdravnikom, da odjavijo, koliko ima depresija in duševne motnje, in menijo, da težave ne morejo rešiti, ko poznajo podatke.Obstajajo kakršne koli nesreče, prav tako pa lahko rečete, da ne veste.

“Res sivko, kdo bi staršem povedal? Kako naj naredijo nadaljnje posredovanje? Kako reči, da je otrok v visokem stanju in mora biti pozoren? Mora imeti zdravnikovo končno razlago. Od starodavnih časov, tam jih je imel stari časi. je bil “zdravnik, ki ne drži vrat” v moji državi. V tradiciji, kako lahko zdravnik sprejme pobudo, da bi našel nekoga, ki bi rekel “vaš otrok je bolan”! “Je dejal zdravnik.

Zheng Yi je dejal, da bi moralo biti medicinsko sodelovanje splošno sodelovanje, kako naj se odgovornosti in moč funkcionalnih oddelkov razdelijo, kako mobilizirati navdušenje zdravnika in kako pomagati otrokom po odkrivanju težav med zgodnjim pregledom biti na institucionalni ravni.”Na ta način lahko obstaja mehanizem za trajnostni razvoj, ne pa nekaj zdravnikov, ki spodbujajo delo z zasebnimi odnosi in osebnimi interesi.”

By ksyida