##
Z menjavo letnih časov imajo različni športi svoj edinstven čar in zdravstvene koristi.Danes želim z vami deliti nekaj osnovnih znanj o aerobni vadbi, treningu moči in prilagodljivem treningu.Raziskali bomo tudi, kako varno izvajati te premike, da bi zmanjšali tveganje za poškodbe.Si pripravljen?Začnimo!
Aerobna vadba, kot že ime pove, se nanaša na dejavnosti, ki lahko povečajo srčni utrip in spodbujajo porabo kisika.Ta vrsta vadbe lahko okrepi srčno delovanje, poveča zmogljivost pljuč in pomaga zmanjšati zmanjšanje maščob s kalorijami.Tek, plavanje, kolesa in hitrost so vse priljubljene aerobne oblike sezone.

Pred začetkom aerobne vadbe je nujno, da naredite toplo od 5 do 10 minut.To vam lahko predgreje mišice in pusti, da se srce postopoma prilagaja prihajajoči intenzivnosti vadbe.Podobno lahko po končani vaji 5 do 10 minut hladnega telesa pomaga pri okrevanju mišic in zmanjša bolečino v mišicah.

Trening moči želi konstruirati mišice z dvigovanjem uteži ali uporabo opreme proti rezistiranju.Takšen trening ne more samo oblikovati mišic, ampak tudi izboljšati kostno gostoto in izboljšati telesno ravnovesje.

Ključno za popravljanje treninga moči je obvladovanje ustreznih metod drže in dihanja.Na primer, ko počnete počepe, držite hrbet naravnost in ne presegajte kolena kot prsti.Hkrati vdihnite, ko se gibanje zmanjša, in izdihne, ko se dvigne.

Vsaka skupina vaj mora zagotoviti, da obstaja dovolj teže, da se zadnji dva večkratna giba oteži, da bi spodbudili rast mišic.Ne pozabite, da se lahko vsako mišično skupino ponovno trenira po vsaj enem dnevu počitka, tako da se mišice lahko povrnejo.

Prilagodljivo trening izboljšuje prilagodljivost telesa z raztezanjem, zmanjšanjem mišične napetosti in povečanjem obsega aktivnosti sklepov.Joga in prapi sta idealna izbira za krepitev prilagodljivosti.

Pri izvajanju prilagodljivega treninga morate počasi vstopiti v vsako raztezanje in vzdrževati vsako pozicijo vsaj 15 do 30 sekund, da dosežete največji učinek raztezanja.Pri raztezanju ne bi smeli čutiti bolečine, zato moramo biti pozorni na spoštovanje pozivov telesa.

Ne glede na vrsto vadbe je treba varnost vedno postaviti na prvo mesto.Povzemite nekaj univerzalnih nasvetov za športno varnost:

1. Vedno ogrejte in hladno, da pripravite mišice in lajšate naknadno napetost.

2. Izberite pravo športno opremo, kot so primerni čevlji in udobna oblačila.

3. Bodite pozorni na držo gibanja, ki lahko močno zmanjša tveganje za poškodbe.

4. Izogibajte se pretiranemu treningu.Ko ubogate signal telesa, če čutite izjemno utrujenost ali bolečino, si oddahnite.

5. hranite dovolj vode in imejte ustrezno količino prehranske oskrbe.

By ksyida